Catenberg-Stuyvenberg in Rumst: bedrijventerrein met oog voor de natuur

Inzetten op verbinding. Dat is zowat de rode draad in elk POM-project. Meestal gaat het dan om verbinding tussen bedrijven. Of tussen bedrijven en overheden. Of tussen bedrijven en buurtbewoners. Soms gaat het om verbinding tussen een rivier en een natuurgebied, zoals in bedrijventerrein Catenberg-Stuyvenberg. Dirk Meersman, conservator van het natuurgebied Kleiputten Terhagen, leidt ons rond.

 

Veilige haven

Kleiputten Terhagen is een natuurdomein van 36 ha dat grenst aan het bedrijventerrein Catenberg-Stuyvenberg. POM verwierf het volledige gebied in 2016 en zorgde ervoor dat het natuurgedeelte bij Natuurpunt terecht kwam. Als een goede huisvader waakt POM over de kmo-zone. Net zoals Natuurpunt dat doet over het natuurgebied.

“Het natuurgebied Kleiputten Terhagen is een voormalige kleigroeve die zich vulde met water en omgeven is door moerasbos in het zuiden en schraal terrein in het noorden”, licht Dirk Meersman toe. “In het zuiden gedijen mooie orchideeënsoorten. Roofvogels, zoals buizerds en spechten voelen er zich thuis. Het noordelijk deel trekt elk jaar een grote kolonie oeverzwaluwen, de derde grootste van Vlaanderen met 200 broedpaartjes. Het is ook de favoriete plek van Europees beschermde soorten zoals de rugstreeppad en de kamsalamander. Het gebied is ondertussen erkend als natuurreservaat. Slechts een klein gedeelte is toegankelijk voor het publiek, waardoor heel wat soorten hier een veilige haven vinden.”

 

Opsteker voor de lokale biodiversiteit

Maar dat was niet het geval voor bevers, otters en andere soorten die afhankelijk zijn van water. Tussen het natuurgebied en de nabijgelegen Rupel liggen immers huizen en industrie. Dirk: “POM zorgde voor de aanleg van een ecotunnel die de rivier met de Kleiputten verbindt, zodat de dieren zich veilig kunnen verplaatsen. Het gaat om een open natuurverbinding van 30 meter breed  en iets minder dan een kilometer lang. Op de taluds zijn poelen, struiken en begroeiing voorzien om amfibieën aan te trekken. De corridor loopt onder de Nieuwstraat door. Daar is ook een rotonde aangelegd als verkeerslus van en naar de  E19. Zo passeert er geen zwaar verkeer door de dorpskern.”

 

Lijm tussen alle partners

Dirk benadrukt dat POM een sleutelrol speelde om het project te realiseren. “Als natuurvereniging hebben we ons altijd zeer betrokken gevoeld. POM is echt de lijm tussen verschillende partijen. Ecologie en economie verzoenen, ligt niet altijd voor de hand. Maar hier in Rumst is mooi werk geleverd. En dat mag je gerust in de verf zetten.”

Partners