FACILEX startevent op 9 december
Duurzame energie zonder grenzen: het project FACILEX werkt eraan.
Uitnodiging voor het startevent op 9 december
FACILEX (“Facilitating International Local Energy Exchange”) zet zich in om grensoverschrijdende obstakels op te lossen en duurzame energie-uitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen mogelijk te maken.Denk mee over oplossingen voor juridische, ruimtelijke en administratieve uitdagingen en draag bij aan een grensoverschrijdende toekomst voor duurzame energie!
Ontdek de mogelijkheden en werk samen met ons tijdens het gratis startevent van FACILEX op 9 december aan de grens van Nederland en Vlaanderen, in het bedrijvencentrum Rootz (Transportzone Hazeldonk-Meer). Mis deze kans niet om bij te dragen aan de toekomst van duurzame energie zonder grenzen!
De ambitieuze EU klimaatdoelstellingen dagen Nederland en Vlaanderen uit om het volledige potentieel van de grensregio’s te benutten. Precies daar liggen veel gebieden met een groot potentieel voor bijkomende duurzame energieproductie en efficiënte uitwisseling van energie. Opportuniteiten liggen vaak net aan de andere kant van de grens. De (boven)lokale besturen, bedrijven en bedrijvenverenigingen botsen in deze regio’s steeds op belemmeringen:
• Juridisch: Vlaanderen en Nederland hebben elk hun eigen energiewetgeving en vergunningenbeleid. Grensoverschrijdende projecten zijn wettelijk niet mogelijk.
• Ruimtelijk: het gebrek aan onderlinge afstemming van ruimtelijke beleidsvisies belemmert de uitrol van windenergieprojecten.
• Administratieve en bestuurlijke samenwerking: de verschillen in aanpak en overlegstructuur maken grensoverschrijdende samenwerking voor energieprojecten bijzonder complex.
• Financieel: Vlaanderen en Nederland hebben hun eigen steunprogramma’s voor hernieuwbare energie. De verrekening van CO2-rechten voor grensoverschrijdende uitwisseling is niet geregeld.
• Infrastructuur: het elektriciteitsnet en pijpleidingen worden ontworpen en aangelegd tot aan de grens, los van elkaar. Dit belemmert de ontwikkeling van nieuwe hernieuwbare energieprojecten.
Het INTERREG-project FACILEX vertrekt vanuit concrete grensoverschrijdende cases die de basis kunnen leggen voor de ambities van Vlaanderen, Nederland en de EU. Concreet willen de projectpartners vermijden dat waardevolle grensoverschrijdende energieprojecten niet gerealiseerd kunnen worden omwille van verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse kaders.
De partners in dit project zijn: Flux50, ODE-Vlaanderen, POM Antwerpen, POM Oost-Vlaanderen, Provincie Antwerpen, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Zeeland, Treeport BCT Partners BV en Universiteit Antwerpen.
Meer informatie: zie programma.
Inschrijven: via dit formulier op de website van ODE.
Interreg project FACILEX: zie website.