Hoe POM bedrijventerreinen duurzaam en toekomstgericht ontwikkelt

POM startte met de ontwikkeling van bedrijventerrein Veiling Zuid in 2020. Het terrein ligt vlak bij de groente- en fruitveiling BelOrta en richt zich op bedrijven uit de agro-industrie. Van bij de start nam POM maatregelen om de site duurzaam te ontwikkelen. Zo hebben de bedrijven toegang tot een gemeenschappelijke water- en groenbuffer van 8,5 ha en kunnen ze aansluiten op een koudenet zodat ze hun groenten en fruit energiezuinig kunnen koelen.

Alle bedrijven zijn geclusterd rond een centrale weg en er is een prima ontsluiting richting autosnelwegen, haven en luchthaven. Laadpalen zetten in op elektrisch rijden. Op termijn wil de site evolueren naar een energiegemeenschap. Nu al is voorzien in groene energie via zonnepanelen en slimme oplossingen zoals fietspaden met led-bewegingssensoren.

 

Samen zoeken naar oplossingen

Duurzaamheid staat ook bij groenten- en fruitspecialist Group ADW hoog op de agenda. De groep telt 28 filialen, waaronder verpakkingsbedrijf Starpack dat gevestigd is op Veiling Zuid. Jurgen De Witte, CEO: “Starpack is een complete dienstverlener in verpakking, opslag, rijping en distributie van groenten en fruit. Dicht bij de grootste groente- en fruitveiling van Europa, qua locatie kan dat niet beter.” Het clusteren van bedrijven die tot dezelfde sector behoren op één terrein is een goed voorbeeld van ruimtelijke optimalisatie, onderstreept Jurgen De Witte. “Op die manier zijn ze ook meer geneigd om de handen in elkaar te slaan om naar gemeenschappelijke oplossingen te zoeken.”

 

Vzw Agropark

Om dat proces te faciliteren, werd in 2020 de vzw Agropark opgericht. Hierin zijn alle bedrijven die gevestigd zijn op het bedrijventerrein, de gemeente Sint-Katelijne-Waver en de POM vertegenwoordigd. Jurgen De Witte is voorzitter. “Het eerste doel van de parkmanagementvereniging is het beheer en onderhoud van de site te verzekeren, van groenonderhoud tot afvalophaling. We bekijken ook hoe we extra kansen tot verduurzaming kunnen benutten. Nieuwe bedrijven vragen we een mobiliteitstoets op te maken. Zo worden ze aangespoord om in te zetten op duurzaam woon-werkverkeer.”

 

Positieve impact

Zijn rol als voorzitter ziet Jurgen De Witte als een kans om bedrijven te helpen duurzame keuzes te maken. “Inzetten op duurzaamheid heeft een grote impact. Ik zie dat ook in onze eigen bedrijven. Wij investeren al zeer lang in zonnepanelen, warmterecuperatie, elektrisch rijden, het bannen van plastic uit verpakkingen … Als ondernemer ben ik me bewust van mijn verantwoordelijkheid. Dat ik die visie kan doortrekken naar een hele site, door die zo ecologisch mogelijk te bouwen en te beheren, is een manier om meer positieve impact te creëren.”

 

Oog voor de buurt

Veiling Zuid heeft ook oog voor de vragen en aandachtspunten van de omwonenden. Jurgen De Witte: “POM investeerde in een geluidbuffer en 3D-geluidmodel. Een gespecialiseerde firma voerde geluidmetingen uit op verschillende momenten en plekken. We blijven dit nauw opvolgen en zijn voorstander van structureel overleg met de bewoners.”